GalerijaLokacija in kontaktZaposleniSloveninaEnglish
Center odlinosti NAMASTE
ONas
Aktualno
Oprema
Dosezki
Partnerji
MedijiONas
ZaStudente
Keramini mikrosistemi
Zaite
Senzorski sistemi
Mehki kompoziti
Bio materiali
Projekti novih monosti

dr. Slavko Bernik:
»Centra odličnosti NAMASTE je okolje, ki omogoča, da se lahko uspešno realizira partnerstvo z vizijo, ko pretok znanja in izkušenj med raziskovalci iz univerz, inštitutov in industrije, vodi do razvoja boljših in novih materialov, komponent in tehnologij. V primeru projekta Zaščite to pomeni nova znanja za inovativnost in konkurenčnost slovenskih proizvajalcev na področjih prenapetostnih in elektromagnetnih zaščit.« slavko.bernik@conamaste.si

 

Ekspertna znanja »

PRENAPETOSTNE IN ELEKTROMAGNETNE ZAŠČITE   Rezultati in področja uporabe  

Projekti na področju materialov, komponente in tehnologije za višji nivo prenapetostnih in elektromagnetnih zaščit vodijo v izboljšane ZnO varistorje, folijske in kompozitne absorberje EM valovanja in druge novosti.

Novi folijski in kompozitni absorberji elektromagnetnega valovanja, ki jih razvija skupina v okviru Centra odličnosti NAMASTE v sodelovanju z gospodarskimi partnerji, rešujejo problem izpostavljenosti elektronske opreme in ljudi mikrovalovnemu sevanju.

A to je le eno od področij delovanja skupine, ki pospešuje razvoj izboljšanih in novih materialov z lastnostmi, ki omogočajo razvoj novih komponent in tehnologij za doseganje zanesljive in učinkovite tokovno-napetostne in elektromagnetne zaščite.

Posebna prednost razvojnih dosežkov je upoštevanje visoke stopnje miniaturizacije in integracije z drugimi električnimi oz. elektronskimi komponentami.

Spoznanja, ki vodijo v razvoj novih materialov in tehnologij, so med drugim pomembna za prenapetostne zaščite na tako strateških področjih, kot so zaščite solarnih panelov in vetrnih elektrarn.

 
Nizko dopirana varistorska keramika omogoča bistveno izboljšanje energijskih karakteristik varistorjev, zmanjšanje porabe oksidov Bi, Sb, Co, Mn in Ni pa ob znižanju stroškov prinaša tudi ekološke prednosti.

Prosojno-prevodne plasti ZnO so mogoča zamenjava za drage tanke plasti ITO (In-Sn-O) v tehnologijah ravnih zaslonov, zaslonov na dotik, solarnih panelov in LED diod.

Feritni prahovi in njihovi kompoziti so namenjeni EM-absorpciji, in sicer v območju od 500 kHz do 30 GHz, v IR-območju pa kot prevleke za solarne panele. MnZn-ferit je zanimi tudi kot barvilo v steklarski industriji. Mogoča uporabo prahu nanodelcev hematita z obliko ploščic pa obsega premaze za korozijsko zaščito, tesnjenje, dušenje, prenos toplote, separacijo in senzoriko.

Magnetne tekočine imajo pomembne možnosti uporabe na področju biomedicine za zdravljenje s hipertermijo, ciljno dostavo zdravil in za slikanje z magnetno resonanco.

Trdomagnetne zlitine in magnetni kompoziti so pomembni v avtomobilski industriji za različne rotorske aplikacije, senzorje, črpalke, instrumente in aktuatorje, prav tako pa tudi kot orodje v beli tehniki, za vodne črpalke in druge pripomočke v gospodinjstvu.

Nizkoenergijsko magnetno hlajenje na osnovi magnetokalorikov bi lahko povsem spremenilo tehnologijo hlajenja in izpodrinilo klasične kompresorske sisteme.

Partnerji: 
 
 

Vstop v intranet

O CENTRU

       Predstavitev
Imenik zaposlenih
| KONTAKTI

   Lokacija
Piite nam
| OBJAVE

Publikacije 
  Za medije 
Piite nam