GalerijaLokacija in kontaktZaposleniSloveninaEnglish
Center odlinosti NAMASTE
ONas
Aktualno
Oprema
Dosezki
Partnerji
MedijiONas
ZaStudente
Keramini mikrosistemi
Zaite
Senzorski sistemi
Mehki kompoziti
Bio materiali
Projekti novih monosti

prof.dr. Janez Štrancar
»Novi materiali prinašajo nove lastnosti in z njimi nove uporabnosti. Vedno pa interagirajo z ljudmi in njihovim življenskim okoljem, zato moramo zagotoviti njihovo varnost ter standardizirati preizkušanje njihove (ne)varnosti.« janez.strancar@conamaste.si

 

Ekspertna znanja »

NAPREDNI BIO MATERIALI    

Vzbujeni nanomateriali ponujajo nov način boja proti bakterijam, različni biokompatibilni materiali pa možnost, da bodo v prihodnje nadomeščali naša poškodovana tkiva. A kako interagirajo s človekovim telesom? Iskanje uporabnih odgovorov na to vprašanje je v središču zanimanja skupine za razvoj naprednih bioaktivnih, biokompatibilnih in bioinertnih materialov.

Tovrstni materiali omogočajo rešitve številnih zdravstvenih problemov, povezanih zlasti s porastom superodpornih bakterij. Te bakterije na čedalje čistejših površinah pri predelavi hrane in v zdravstvu čedalje lažje najdejo svoje idealne življenske pogoje, s čimer postajajo vse bolj nevarne.

Titanatni nanomateriali so zgolj ena od možnosti, da se pod vplivom svetlobe tvorijo radikali, ki so smrtonosni predvsem za bakterije. Udarijo namreč tam, kjer se te ne morejo braniti ali razviti odpornosti. Vzdrževanje čistih površin s pomočjo nanomaterialov se zdi izredno privlačno, a pred uporabo je treba razumeti predvsem pod kakšnimi pogoji lahko nanomateriali zapustijo površine in preidejo v človeški organizem in kaj tam počno. Zato skupina razvija različne nove metode detekcije in raziskovanja interakcij nanomaterialov in celic in vitro ter in vivo.

Različni biokompatibilni materiali lahko po drugi strani nadomeščajo poškodovana tkiva ali zgradijo ogrodja, da se lahko taka tkiva regenerirajo. Mednje sodijo različne bioinertne keramike, pa tudi različni biorazgradljivi geli. Naloga raziskovalcev, ki sodelujejo v skupini Centra odličnosti NAMASTE, je predvsem razumeti njihovo biokompatibilnost in hkrati njihovo aplikativno vrednost.

V skupino so vključeni strokovnjaki različnih raziskovalnih disciplin in institucij, od Inštituta Jožef Stefan, Veterinarske, Biotehniške in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter podjetja kot so Nanotul, Panvita, Mesarstvo Fingušt, posredno pa tudi druga npr. Educell.
 

Partnerji: 
 
 

Vstop v intranet

O CENTRU

       Predstavitev
Imenik zaposlenih
| KONTAKTI

   Lokacija
Piite nam
| OBJAVE

Publikacije 
  Za medije 
Piite nam