GalerijaLokacija in kontaktZaposleniSloveninaEnglish
Center odlinosti NAMASTE
ONas
Aktualno
Oprema
Dosezki
Partnerji
MedijiONas
ZaStudente
Keramini mikrosistemi
Zaite
Senzorski sistemi
Mehki kompoziti
Bio materiali
Projekti novih monosti

Darko Belavič:
»Razvojno raziskovalna skupina v Centru odličnosti NAMASTE nenehno išče nove izzive, ki so temelj uspešnega napredka in podlaga za sodelovanje z gospodarskimi partnerji. Skupina razvija novosti, ki temeljijo na sodobnih keramičnih tehnologijah in na konvencionalni debeloplastni tehnologiji za izdelavo 2D in 3D keramičnih struktur. V okviru CO poteka tudi intenzivna aplikativna dejavnost, ki bo rezultirala v prenosu raziskovalnih rezultatov v industrijsko proizvodnjo.« darko.belavic@conamaste.si

 

Ekspertna znanja »

KERAMIČNI MIKROSISTEMI   Rezultati in področja uporabe  

Znanje in oprema za pripravo funkcijskih materialov, procesiranje različnih kompleksnih dvo- in tridimenzionalnih struktur, v katere so vgrajeni v funkcijski materiali, kot na primer piezoelektriki brez svinca za senzorje in aktuatorje – to so glavne odlike skupine z zavidljivimi referencami.

Razvoj keramičnih mikrosistemov je v okviru Centra odličnosti Namaste zastavljen izrazito multidisciplinarno: povezuje znanost o materialih, keramične tehnologije, senzoriko, mehanske konstrukcije, numerično modeliranje in simulacije, elektroniko in informatiko ter – odvisno od invencije – druga področja znanja in tehnološkega razvoja.

Mikrosistemi so lahko izdelani iz različnih materialov in tehnologij. Med materiali prevladuje silicij, med tehnologijami je najbolj razširjena polprevodniška tehnologija. A že do leta 2020 bodo razmerja drugačna! Predvideno je občutno povečanje organskih in drugih materialov. Še posebej perspektivne so keramične tehnologije z ustreznimi izboljšavami materialov in tehnologij.

Kompleksnost struktur je lahko različna in sicer od preprostih kanalov do kompleksnih sistemov, ki integrirajo različne gradnike sestavljene iz kanalov in votlin ter drugih debeloplastnih funkcionalnih elementov. Za realizacijo naštetega so potrebne različne tehnologije in materiali, poseben izziv pa so:

  • tehnologija za izdelave geometrijsko pravilnih votlin z veliko horizontalno in zelo majhno vertikalno dimenzijo;
  • tehnologija izdelave velikih tankih in ravnih membran;
  • integracija senzorjev in aktuatorjev na osnovi piezoelektrikov brez svinca;
  • v sodelovanju z ostalimi člani centra in zunanjimi sodelavci in inštitucijami skupina deluje na razvoju različnih kemijskih mikro reaktorjev ter elektromehanskih mikro sistemov;
 
Materiali in tehnologija
Obvladovanje tehnoloških postopkov za izdelovanje praznin v keramičnih strukturah je omogočil tehnološki preboj pri raziskovalno-razvojnem delu na področju keramičnih mikrosistemov.

LTTC senzorji tlaka
Uporaba LTCC tehnologije omogoča trikrat večjo senzorsko občutljivost, miniatuarizacijo in lažjo integracijo.

Kemijski mikroreaktorji
Keramični mikrosistemi so pomemben segment različnih sektorjev industrije, predvsem tam, kjer je potrebna miniaturnost, integracija različnih funkcij, velika zanesljivost in delovanje v ekstremnih razmerah, kot so npr. medicina, biologija, kemija, avtomobilska industrija, aeronavtika ipd.

Partnerji: 
 
 

Vstop v intranet

O CENTRU

       Predstavitev
Imenik zaposlenih
| KONTAKTI

   Lokacija
Piite nam
| OBJAVE

Publikacije 
  Za medije 
Piite nam