GalerijaLokacija in kontaktZaposleniSloveninaEnglish
Center odlinosti NAMASTE
ONas
Aktualno
Oprema
Dosezki
Partnerji
MedijiONas
ZaStudente
Keramini mikrosistemi
Zaite
Senzorski sistemi
Mehki kompoziti
Bio materiali
Projekti novih monosti

 

AKTUALNO 2014 / Novice 2015   Napovedovali smo  

3.12.2015 Natečaj za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo
Univerza v Ljubljani in Ljubljanski univerzitetni inkubator vabita k prijavi na natečaj za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani. Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani poteka vsako leto od decembra do marca prihodnjega leta. Namen Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani je, da se podpre čim več inovacij in inovativnih podjetniških idej, da vstopijo na trg in se komercializirajo bodisi v lastnem podjetju bodisi v kakšni drugi obliki, na primer v obliki prodaje ali licenciranja patenta oziroma znanja. Prijavijo se lahko vsi, ki imajo že razvite tehnološke in netehnološke inovacije (to so lahko izdelki in storitve) kot tudi inovativne podjetniške ideje, za katere smatrajo, da imajo tržni potencial. Pogoj je tudi povezava z Univerzo v Ljubljani – sodelujejo lahko zaposleni na UL, študenti UL ter diplomanti UL, za katere velja, da od zaključka študija ni minilo več kot eno leto. Člani tima so lahko tudi zaposleni na drugih inštitucijah ali študenti drugih univerz, vendar mora biti vodja skupine v tem primeru z UL. Prijave so odprte od 25. novembra 2015 do 15. januarja 2016.
Več: Info

 

3.12.2015 Izšla je knjiga z naslovom Nanostructures in Biological Systems: Theory and Applications
Prof. ddr. Iglič Aleš iz Fakultete za elektrotehniko, prof. dr. Veronika Kralj-Iglič iz Zdravstvene fakultete in prof. dr. Damjana Drobne iz Biotehniške fakultete tudi sodelavka Centra odličnosti NAMASTE so pred kratkim objavili knjigo z naslovom Nanostructures in Biological Systems: Theory and Applications. Recenzijo in oceno knjige sta opravila profesor Michael Rappolt z Univerze v Leedsu iz Velike Britanije in profesor Philippe Meleard z Evropske univerze v Bretanji iz Francije, ki sta posebej poudarila, da je avtorjem dobro uspelo opisati povezavo med fiziko in biologijo pri študiju bioloških sistemov. V knjigi so podani nekateri zanimivi primeri uporabe fizike v biomedicini kot je na primer vloga nanostrukturirane površine titanjevih protez pri izboljšanju interakcije med tkivom in v telo vgrajeno protezo ter vloga poznavanja morfologije in številske porazdelitve nanovesiklov v krvi pri zgodnji diagnostiki nekaterih bolezni.

Nanostructures in Biological Systems: Theory and Applications

 

  Konferenca: Pametna specializacija: prvi razpis [4.12.2015 med 13:00-16:00 uro]
Obveščamo vas, da bo v petek, 4. decembra 2015, ob 13. uri v SNG Opera in balet, Župančičeva ulica 1 v Ljubljani potekal konferenca na temo Pametne specializacije-prvi razpis. Na konferenci bodo v organizaciji GZS, SVRK, MGRT in MIZŠ trije ministri s svojimi ekipami predstavnikom podjetij in raziskovalnih organizacij predstavili sveženj ukrepov na področju raziskav, razvoja in inovacij, s poudarkom na predstavitvi ciljev, pogojev in meril skupnega razpisa, ki naj bi bil objavljen v mesecu decembru 2015. Za raziskovalno-razvojne projekte bo izveden skupni razpis vseh treh akterjev (SVRK, MIZŠ, MGRT).
Več: Prijava na dogodek

 

24.11.2015 Letošnji nagrajenci za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti
Raziskovalna skupina, ki jo sestavljajo univ. dipl. inž. Ines Bantan in mag. Helena Razpotnik, zaposleni v podjetju ETI Elektroelement, d. d., ter doc. dr. Danjela Kuščer Hrovatin in dipl. inž. kem. tehnol. Silvo Drnovšek, zaposlena na Inštitutu »Jožef Stefan«, je razvila in uspešno uvedla v proizvodnjo neporozno kordieritno keramiko tipa C 410 s kontroliranimi toplotnimi in mehanskimi lastnostmi. Projekt razvoja neporozne kordieritne keramike je potekal tudi v okviru Centra odličnosti NAMASTE - Projekt odprtih možnosti. Kordieritni materiali imajo nizek koeficient linearnega termičnega raztezka, zato se uporabljajo za izdelavo komponent, ki so izpostavljene hitrim temperaturnim spremembam. Raziskovalna skupina je prejela Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri razvoju kordieritne keramike s stabilnim nizkim koeficientom linearnega termičnega raztezka. Odbor za nagrade, ki mu predseduje prof.dr. Tamara Lah Turnšek je podelil tudi Priznanje ambasador znanosti RS, ki ja je prejel prof. dr. Matija Strlič, Zoisova nagrada za življenjsko delo, tri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke ter pet Zoisovih priznanj. Slavnostna govornica na prireditvi je bila ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.
Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj in nagrad!
Več: Novica MIZŠ

Letošnji nagrajenci za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti

 

23.11.2015 Zaključil se je še zadnji dan posvetovanj na temo Strateško Razvojno-Inovacijskih Partnerstev – SRIP.
Več: O SRIP in o dogodku

 

4.11.2015 Potrjena Slovenska strategija pametne specializacije – S4
Slovenija je od Evropske komisije prejela dopis z uradno potrditvijo strategije pametne specializacije. Dokument, ki ga je Vlada Republike Slovenije potrdila 20. 9. 2015, je bil v Bruslju sprejet brez pripomb. Evropska komisija ga vsebinsko označuje kot enega boljših na ravni EU, kar je velik uspeh in tudi priznanje, predvsem deležnikom, ki so se angažirali v okviru procesa podjetniškega odkrivanja. Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) tako najavljajo izvedbo kroga posvetovanj na temo vzpostavitve Strateških razvojno-inovacijskih partnerstev. 16., 17. in 23. novembra se bodo v Ljubljani in Mariboru srečali ključni zainteresirani gospodarski, znanstvenoraziskovalni in drugi akterji z namenom oblikovanja in postavitve novega modela upravljanja, ki bo s skupnim in strateškim pristopom povezal akterje na posameznem področju ter soustvarjal pogoje za celovito podporo raziskovalni in inovacijski dejavnosti s ciljem prehoda na trg na prednostnih področjih S4.
Več: Vabilo s programom
Več: Dokumenti SVRK

 

13.10.2015 Posvetovanje o poenostavitvah programa Obzorje 2020
Evropska komisija je pripravila vprašalnik, s pomočjo katerega bo pridobila podatke o tem kako so uporabniki sprejeli obstoječe poenostavitve v Horizon 2020 napram 7. OP ter pridobila ideje kako še dodatno izboljšati, poenostaviti postopke, predvsem ima tukaj EK v mislih zmanjševanje administrativnih ovir, priprava boljših smernic in hitrejši postopki. Za izpolnitev vprašalnika boste potrebovali 20-30 minut. Vprašalnik bo odprt do 23. oktobra 2015.
Več: Vprašalnik

 

13.10.2015 Izmenjava mnenj akademikov, pripravljavcev politik DG REGIO za pripravo kohezijske politike EU po letu 2020
Generalni direktorat za regionalno in urban o politiko (DG REGIO) in Združenje evropskih regionalnih znanosti (ERSA) začenjata novo serijo akademskih predavanj o ključnih zadevah s področja regionalne in urbane politike. Namen teh predavanj je razprava o sedanjih raziskavah in dokazih. Ta izmenjava mnenj med akademiki, pripravljavci politik je predvidena v okviru priprav predlogov za kohezijsko politiko EU po letu 2020, ki se bo začela kmalu. Prvo predavanje bo 13. novembra z naslovom »The Impact of Cohesion Policy on "old" and "new" Member States«, predavatelja sta Prof. John Bachtler, University of Strathclyde in Prof. Grzegorz Gorzelak, University of Warsaw. Vsa predavanja bodo snemana in predvajana na Inforegio in ERSA spletni strani.
Več: DG REGIO

 

7.10.2015 Coinvest Venture Days
COINVEST iz Cobika v sodelovanju s partnerji prireja od 18. do 19. novembra 2015 v Šempetru pri Gorici Coinvest Venture Days, na kateri se bo, že po tradiciji, predstavilo veliko startupov/projektov različnim skupinam investitorjem. Vabijo prebojna startup podjetja in projekte, da se prijavijo. Kontaktna oseba za startupe/projekte: Miha Prebil (miha.prebil@coinvest.si, 040 58 22 58).
Roki za prijavo: Coinvest 50 Startup Competition (14. 10. 2015), 90sec Startup Battle (23. 10. 2015), Startup Showroom (4. 11. 2015)
Več: Uradna stran Coinvest Venture Days

 

29.9.2015 Dr. Uroš Tkalec je imel na Harvardu dve vabljeni predavanji
Doc. dr. Uroš Tkalec je v letošnjem poletju predstavil rezultate nedavnih raziskav s področja eksperimentalne topologije tekočih kristalov v sklopu dveh vabljenih predavanj na Harvard University Department of Physics in Harvard School of Engineering and Applied Sciences.
Več: Novica UM-FNM

 

16.9.2015 Dan inovativnosti 2015 in 8. Konferenca o prenosu tehnologij
V sklopu dneva inovativnosti je v dopoldanskem času potekala 8. Konferenca o prenosu tehnologij, ki je poudarila pomen mednarodnega povezovanja na področju inovativnosti. Na konferenci so potekali tudi B2R sestanki. Dr. Rožajeva iz Centra odličnosti NAMASTE se je udeležila paralelne sekcije B2R ter sestanka z bankami. Na Dnevu inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v popoldanskem času podelila nacionalna priznanja za najbolj inovativna podjetja in javno raziskovalne zavode. Na regionalni ravni je sodelovalo preko 170 inovacij in preko 800 inovatorjev. Podelili so 12 zlatih, 21 srebrnih in 4 bronasta priznanja ter 1 diplomo. Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!
Več: Fotografije GZS

Dan inovativnosti 2015 in 8. Konferenca o prenosu tehnologij Dan inovativnosti 2015 in 8. Konferenca o prenosu tehnologij Dan inovativnosti 2015 in 8. Konferenca o prenosu tehnologij Dan inovativnosti 2015 in 8. Konferenca o prenosu tehnologij Dan inovativnosti 2015 in 8. Konferenca o prenosu tehnologij

 

14.9.2015 Dve priznanji za Odbor za znanost pri OZS
Odbor za znanost in tehnologijo pri Obrtni zbornici Slovenije, ki ga uspešno vodi g. Janez Škrlec, je letos na sejmu MOS v Celju prejel dve priznanji, in sicer priznanje Obrtno-podjetniške zbornice in srebrno priznanje Celjskega sejma. Priznanji sta plod visoke stopnje podpore inovacijam ter pomenu povezovanja gospodarstva in znanosti.
V sklopu Odbora za znanost se je na MOS predstavil tudi Center odličnosti NAMASTE.
Iskrene čestitke g. Škrlecu in celotnemu Odboru za znanost in tehnologijo pri OZS!
Več: Poročilo
Več: Novica STA
Več: Na MOSu prvič predstavljene pametne tekstilije

Dve priznanji za Odbor za znanost pri OZS Dve priznanji za Odbor za znanost pri OZS Dve priznanji za Odbor za znanost pri OZS Dve priznanji za Odbor za znanost pri OZS Dve priznanji za Odbor za znanost pri OZS

 

19.8.2015 Center odličnosti skupaj z OZS na MOS 2015
Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS, ki ga vodi g. Janez Škrlec, se bo skupaj z inovativnimi in razvojno naravnanimi podjetji ter drugimi partnerji predstavili na 47. Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS) v Celju. MOS bo potekal od 8. do 13. septembra 2015. V sklopu Odbora za znanost se bo predstavil tudi Center odličnosti NAMASTE. Predstavili bomo nove tehnologije in nove tehnološke procese, primere dobrih praks povezovanja gospodarstva in znanosti ter predstavitev novih poklicev in načinov prenosa znanja iz akademske in znanstvene sfere v gospodarstvo.
Vabljeni na razstavni prostor L1 35!

 

19.8.2015 Jesenski krog financiranj start-upov Slovenskega podjetniškega sklada
Začetek desetih roadshow dogodkov po vsej Sloveniji zaznamuje začetek jesenskega kroga financiranja start-upov s 75.000 € in 200.000 € semenskega kapitala Slovenskega podjetniškega sklada
Več: Novica

 

29.5.2015 Odprti dostop v Sloveniji 2015-2020 - javna razprava o osnutku dokumenta
Temeljni namen dokumenta Odprti dostop v Sloveniji 2015-2020 je oblikovanje načel glede odprtega dostopa do znanstvenih objav ter raziskovalnih podatkov v Sloveniji v obdobju 2015-2020. Predvidena je odprta dostopnost do recenziranih člankov iz sofinanciranih raziskav. Metapodatki o odprtih objavah in raziskovalnih podatkih, ki so nastali v okviru evropskih projektov ali nacionalnega financiranja raziskovalne dejavnosti, se zbirajo na portalu OpenAIRE. Mnenja in predloge sprememb dokumenta lahko posredujete na elektronski naslov gp.mizs@gov.si do 2. 6. 2015.
Več: Informacije in dokument

 

  Anketa EK o izvajanju načela partnerstva in večnivojskega upravljanja pri pripravi operativnih programov in partnerskih sporazumov za obdobje 2014–2020
Evropska komisija opravlja raziskavo o izvajanju načela partnerstva in večnivojskega upravljanja pri pripravi nacionalnih operativnih programov evropskih strukturnih skladov za obdobje 2014–2020. Zanima jih, koliko so države pri pripravi operativnih programov zares sodelovale z nevladnimi organizacijami in gospodarstvom in koliko je bil njihov glas v resnici upoštevan. Zato prijazno vabljeni k sodelovanju v raziskavi. Ne bo vam vzelo več kot 10 minut.
Več: Vprašalnik v 23 jezikih, tudi slovenščini
Vprašalnik bo na voljo do 15. junija 2015.

 

  ClimateLaunchpad 2015
Odprt je največji evropski natečaj poslovnih idej na področju čistih tehnologij. Vabljeni študenti, raziskovalci, start-upi, mala in srednja podjetja, javne organizacije in inženirska podjetja, da predstavite svoje poslovne ideje na področju čistih tehnologij. Vse prijave bodo obravnavane z vidika njihovega vpliva na podnebne spremembe, njihovega potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev. Najbolj obetavnim prijavam bo omogočen dostop do pospeševalnika Climate-KICa. Natečaj je odprt v 23 državah. Pogoji za prijavo: podjetje ne obstaja več kot 1 leto; do sedaj ste pridobili manj kot 200.000 € naložb; do sedaj še niste prodali svojega izdelka, rešitve ali prototipa.
Več: Natečaj
Več: Dodatne informacije, maja.pivko@ki.si

 

19.3.2015 DIGITALNA SLOVENIJA 2020 - poziv za pripombe na osnutke strategij
MIZŠ je pripravilo osnutek Strategije digitalna Slovenija 2020. Zainteresirano javnost vabijo, da podajo pripombe na osnutke strategij do 23. 3. 2015, na naslov gp.mizs(at)gov.si, s pripisom za 'DSI2020'.
Več: Dokument

 

5.3.2015 Podjetje KEKO-OPREMA, d.o.o. Žužemberk prejelo nagrado GZS
Gospodarska zbornica Slovenije je včeraj podelila že 47. Nagrado GZS za gospodarske in podjetniške dosežke kot priznanje tistim gospodarstvenikom, ki že vrsto let uspešno vodijo svoja podjetja. Letošnjih nagrajencev je 8, iz 7 podjetij, prihajajo pa iz šestih regij in šestih panog. Med dobitniki slovenskega gospodarskega oskarja, najstarejše in najprestižnejše tovrstne nagrade v Sloveniji, sta tudi lastnika družbe KEKO-OPREMA, Tone Konda in Jože Štupar. Ponosni smo, da je KEKO OPREMA med ustanovitelji Centra odličnosti NAMASTE. Nagrajencema iskreno čestitamo in jima še naprej želimo uspešno delovanje!
Več: Novica

Podjetje KEKO-OPREMA, d.o.o. Žužemberk prejelo nagrado GZS

 

3.3.2015 Evropska komisija je začela javno posvetovanje z deležniki o naknadni oceni 7. okvirnega programa
Posvetovanje bo potekalo do 22. maja 2015.
Več: EK

 

23.2.2015 Falling Walls Lab 2015 Ljubljana
Mednarodni dogodek Falling Walls Lab 2015 letos v Sloveniji gosti in organizira Univerza v Ljubljani. Gre za interdisciplinaren dogodek, ki študentom, raziskovalcem in podjetnikom do 35. leta starosti ponuja možnost predstavitve prebojne ideje, raziskovalnega dela, inovativnega projekta ali poslovnega modela. Po zaključku prijav sledi selekcija najboljših idej, ki jih bodo izbrani kandidati predstavili 25. marca 2015 na rektoratu Univerze v Ljubljani. Komisija bo najprej izbrala tri najboljše ideje, izmed njih pa zmagovalno. Zmagovalec bo odpotoval na Falling Walls Lab Finale v Berlin, ki bo 8. novembra 2015, prejel bo tudi vstopnico za odmevno konferenco Falling Walls, ki bo 9. novembra 2015.
PRIJAVA je možna do 11. marca 2015.
Več: Novica

 

18.2.2015 Sprememba Zakona o avtorski in sorodnih pravicah
MGRT poziva k posredovanju predlogov in dopolnitev na osnutek Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah
Več: Novica

 

17.2.2015 Energetika med globalnimi prednostnimi področji
V častniku Finance je objavljen članek, ki govori o perspektivnih področjih, katere bi lahko, po besedah g. Janeza Škrleca, predsednika Odbora za znanost pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, država umestila v svojo strategijo. V članku je omenjeno tudi medsebojno povezovanje fakultet, raziskovalnih inštitutov, CO NAMASTE, Nanocentrom in drugimi.
Več: Članek

 

28.-30.1.2015 Sejem IFAM – Intronika 2015 v Celju
V Celju bo od 28. do 30. januarja 2015 potekal sejem IFAM-INTRONIKA. G. Janez Škrlec (Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS) bo v okviru Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko predstavil tudi Center odličnosti NAMASTE.
Vabimo vas na sejem IFAM – Intronika, na stojnico Univerze v Mariboru, FERI.
Več: Uradna stran
Več: Novica OZS

Sejem IFAM – Intronika 2015 v Celju Sejem IFAM – Intronika 2015 v Celju Sejem IFAM – Intronika 2015 v Celju Sejem IFAM – Intronika 2015 v Celju

 

26.-28.1.2015 PIEZO 2015
Vljudno vabljeni na VIII. konferenco Electroceramics for End-users, ki bo potekala v Mariboru od 26. do 28. januarja 2015.
Več: Piezo 2015

PIEZO 2015

PIEZO 2015 PIEZO 2015 PIEZO 2015 PIEZO 2015

 

 
Anketa EK

Compete & Inovate


9. slovenski forum inovacij


MIDEM 2014
Konferenca MIDEM 2014
Vabimo vas na 50. Mednarodno konferenco MIDEM, ki bo potekala od 8.-10. oktobra 2014 v Hotelu Slon v Ljubljani.
Več: MIDEM 2014

8.7.2014
Evropska komisija (DG Research & Innovation and DG for Communications Networks, Content and Technology) je odprla razpravo/posvet o znanosti „Have your say on the future of Science! - Public consultation on Science 2.0". Razprava apelira na univerze in njihove članice, raziskovalne organizacije, znanstvene knjižnice, akademije, idr. Razprava poteka v obliki on-line vprašalnika. Razprava bo potekala do 30. septembra 2014.
Več: Razpravo/posvet

POLETNA ŠOLA EKSPERIMENTALNE KEMIJE
Na Institutu »Jožef Stefan« na odseku K1 tudi letos izvajajo Poletno šolo eksperimentalne kemije. Šola se bo izvajala ob dveh terminih, med 30.6. ter 4.7. 2014 od 9.00 zjutraj do in 12.00 (vmes pol ure malice) ter med 25.8. in 29.8.2014. Šola je primarno namenjena osnovnošolcem ter je za vse udeležence brezplacna. Prijave zbirajo na ijsobiski@ijs.si.

Partnerji: 
 
 

Vstop v intranet

O CENTRU

       Predstavitev
Imenik zaposlenih
| KONTAKTI

   Lokacija
Piite nam
| OBJAVE

Publikacije 
  Za medije 
Piite nam