GalerijaLokacija in kontaktZaposleniSloveninaEnglish
Center odlinosti NAMASTE
ONas
Aktualno
Oprema
Dosezki
Partnerji
MedijiONas
ZaStudente
Keramini mikrosistemi
Zaite
Senzorski sistemi
Mehki kompoziti
Bio materiali
Projekti novih monosti

 

AKTUALNO 2014 / Novice 2014   Napovedovali smo  

7.12.2014 Prof. dr. Barbara Malič se je uvrstila med pet nominiranih mentorjev
Društvo mladih raziskovalcev Slovenije je že šesto leto zapored organiziralo podelitev priznanja najboljšemu mentorju doktorskim študentom. Mentor leta 2014 je postal profesor doktor Marko Bajec iz Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.
Na razpis za mentorja leta 2014 je prispelo rekordnih 110 vlog za nominacijo 63 različnih mentorjev. V ožji izbor se je uvrstilo pet nominiranih mentorjev - poleg Bajca še Barbara Malič z Instituta Jožef Stefan (IJS), Tadeja Zupančič s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Damijan Miklavčič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Bojan Dolšak s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.
Prof. dr. Barbari Malič, prof. dr. Marko Bajcu ter ostalim nominirancem iskreno čestitamo!
Več: Novica

 

17.11.2014 Knowledge Expo 2014 India
Med 20. in 22. novembrom se bo v Greater Noidi v Indiji odvijal največji letošnji mednarodni dogodek in sejem na temo znanja in njegove uporabe »Knowledge Expo 2014«, ki ga organizira Združenje indijske industrije (CII). Slovensko delegacijo v uradnem in protokolarnem delu vodi dr. Peter Maček, državni sekretar na MIZŠ. Dogodka se bo udeležil tudi prof. dr. Janez Trontelj, ki bo predstavil Center odličnosti NAMASTE. Delegacijo sestavljajo še člani z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, (MIZŠ), Javne agencije SPIRIT, oddelek za spodbujanje podjetništva, invativnost in tehnološkega razvoja, združenja Slovenskih kompetenčnih centrov CoCoSi, centrov odličnosti, Tehnološkega parka Ljubljana ter nekatera posamezna slovensko visokotehnološka podjetja.
Več: Novica

Knowledge Expo 2014 India

 

14.11.2014 Okrogla miza o povezovanju gospodarstva in znanosti na 9. Slovenskem forumu inovacij
V Cankarjevem domu je bila v sklopu 9. Slovenskega foruma inovacij organizirana okrogla miza z naslovom »Most med raziskovalci in gospodarstvom« pod sloganom Znanost po meri gospodarstva. Na okrogli mizi so sodelujoči skušali poiskali možne rešitve za izzive, ki bi lahko pripeljale do bolj učinkovitega povezovanja znanosti z gospodarstvom. Moderator okrogle mize je bil dr. Igor Emri iz Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani, sodelovali pa so še: dr. Zlatko Matjačić, vodja Službe za raziskave in razvoj, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča, dr. Alenka Rožaj Brvar, direktorica, Center odličnosti NAMASTE in Janez Škrlec, predsednik odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.
Več: Novica

 

12.11.2014 Slovenski znanstvenik sodeloval pri razvoju novega materiala za izolacijo stavb
Nekdanji sodelavce CO NAMASTE dr. Andraž Kocjan z Instituta Jožef Stefan, Odseka za inženirsko keramiko je skupaj s skupino znanstvenikov sodeloval pri razvoju novega materiala za izolacijo stavb. Nova pena je pripravljena brez okolju neprijaznih dodatkov, je negorljiva, ultralahka in mehansko izredno trdna. Gre za nov kompozitni material, ki je sestavljen iz obnovljivih poceni nanomaterialov - celuloze, grafenovega oksida in gline nanometrskih dimenzij. Raziskovalno delo je bilo opravljeno tudi na raziskovalni opremi CO NAMASTE. Dosežek je bil objavljen v znanstveni reviji Nature. Nanotechnology pod naslovom Thermally insulating and fire-retardant lightweight anisotropic foams based on nanocellulose and graphene oxide.
Več: Novica

 

25.9.2014 GZS: Strategijo pametne specializacije še letos uskladiti z operativnimi dokumenti
Na seji upravnega odbora GZS, katere se je na povabilo udeležila tudi dr. Alenka Rožaj, so člani upravnega odbora strinjali, da so dokumenti, ki so osnova za črpanje sredstev v prihodnjem finančnem okviru EU, so med seboj neusklajeni. Slovenija mora nadgraditi strategijo pametne specializacije, do konca leta pa sprejeti operativni program in podpisati partnerski sporazum, so pozvali.
Več: Novica

 

23.9.2014 Balkan Venture Forum
COINVEST iz Cobika v sodelovanju s partnerji prireja 11. novembra 2014 v Novi Gorici že tretjo »COINVEST visokotehnološko investicijsko konferenco 2014«, na kateri se bo predstavilo 12 izbranih startupov / projektov skupini več kot 25 investitorjev iz EU, Rusije, Izraela in ZDA. Vabimo vsa prebojna startup podjetja in projekte, da se prijavijo. Izbrani startupi bodo pred konferenco dobili brezplačen 4 tedenski profesionalni »pitching« trening v startup šoli Hekovnik. Najboljša startupa na konferenci se bosta uvrstila na regionalno investicijsko Coinvest konferenco 2015, ki bo potekala na Krfu, Grčija, možnosti za širjenje, mreženje in pridobivanje investicij pa so neomejene. Zadnji rok za prijavo je 30. september 2014.
Prosimo vas, če lahko informacijo objavite oz. posredujete tudi drugim startup podjetjem ali projektom preko vaših seznamov in drugih komunikacijskih poti. Kontaktna oseba za startupe / projekte: Miha Prebil, miha.prebil@coinvest.si, 040 58 22 58.

 

19.9.2014 Delavnica R&D projekti – partnerstva in priložnosti za financiranje
Na povabilo INTERA tehnološkega parka v Mostarju je dr. Alenka Rožaj Brvar na delavnici R&D projects – partnership and funding opportunities, ki je potekala 19. septembra 2014 v Mostarju na video konferenci predstavila referat z naslovom »Experiences from R&D projects / cooperation of academia and industry«

Več: Program delavnice

Delavnica R&D projekti Delavnica R&D projekti Delavnica R&D projekti

 

17.9.2014 GZS podelila nacionalna priznanja za najbolj inovativna podjetja in inovatorje v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih
V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) 17. 9. 2014 podelila nacionalna priznanja za najbolj inovativna podjetja in inovatorje v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Podeljenih je bilo 7 zlatih, 28 srebrnih in 8 bronastih priznanj, na regionalni ravni pa je sodelovalo preko 500 inovatorjev, ki je predlagalo 160 inovacij, kar kaže na to, da ima Slovenija velik potencial, ki je pomemben za nadaljnji razvoj slovenskega gospodarstva. Med prejemniki srebrnega priznanja za inovacijo, so tudi naši partnerji:
  • Letrika d.d.: Elektromotor z rotorjem za obratovanje v tekočih medijih
  • ETI d.d.: Robotizirana justirno-merilna celica KZS-ROBO
  • RC eNeM Novi Materiali d.o.o., Podružnica Steklarna Hrastnik ter Nanotesla Institut Ljubljana d.o.o. : Nove recepture obarvanja transparentnega stekla z eco materiali, ki jih najdemo v naravi
  • ETI d.d.: Nova generacija talilnih vložkov »Battery Fuse«
  • ETI d.d.: Nova generacija talilnih vložkov »Railway Fuse«
Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke!
Več: Novica

 

17.9.2014 Srebrna nagrada Celjskega sejma MOS 2014
Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS je 12. septembra 2014 prejel srebrno priznanje Celjskega sejma, na sejmu MOS 2014. Komisija je priznanje podelila na podlagi predstavitve novih tehnologij in povezovanja odbora z našimi partnerji. Na razstavnem prostoru so sodelovali Institut Jožef Stefan, FERI - Univerza v Mariboru, Kemijski inštitut v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici, Center odličnosti Namaste, SERŠ Maribor, VSŠ ŠC Ptuj, VSŠ ŠC Kranj, VSŠ ŠC Velenje. Razstavni prostor so si z velikim zanimanjem ogledali ugledni gosti, kot so predsednik Borut Pahor, mandatar Miro Cerar, gospodarski minister Metod Dragonja, direktor Kemijskega inštituta prof. dr. Janko Jamnik in številni drugi. Na sejmu MOS je odbor OZT pokazal visoko stopnjo podpore inovacijam in predvsem pomenu povezovanja gospodarstva in znanosti. Predstavitev Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS je bila predvajana tudi na televiziji.

Več: TV oddaja

MOS 2014 MOS 2014 MOS 2014

 

1.9.2014 Kapital za tržni preboj izumov in raziskav
Znanstveniki in raziskovalci! Za komercializacijo oz. tržni preboj vaših izumov in raziskav to jesen odpirata vrata dva nova podjetniška pospeševalnika - Start:up Geek House in Go:Global Slovenia. Po vzoru najboljših pospeševalnikov iz tujine zagotavljata 50.000 € ali 200.000 € kapitala prek razpisov SK50 in SK200, vrhunske startup mentorje, intenziven program usposabljanja, delovni prostor in celotno administrativno-razpisno podporo.
Vabimo vas, da se udeležite predstavitvenega dogodka v torek, 9. septembra 2014, s pričetkom ob 14. uri, v glavni sejni sobi Instituta "Jožef Stefan".
Več: Program in prijave

 

1.9.2014 Kapital za podjetniške ideje študentov, raziskovalcev in profesorjev
Vabimo vas, da se udeležite predstavitvenega dogodka za člane Univerze v Ljubljani, v sredo, 10. septembra 2014, s pričetkom ob 14. uri, v predavalnici Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI).
Več: Program in prijave

 

17.8.2014 Dnevi biofizike
Laboratorij za biofiziko, Instituta »Jožef Stefan« od 4. do 5. 9. 2014 v Termah Zreče organizira Dneve biofizike. Dnevi biofizike so zato namenjeni vsem, ki se srečujejo z biofiziko, na tak ali drugačen način, saj delo namreč povezuje mnogo zanimivih in uporabnih področjih hkrati. Namenjeni so druženju in klepetanju o nerešenih problemih, o aplikacijah, o karieri biofizika, o izobraževanju in še o čem. Dnevi biofizike naj na neformalen način odpirajo nove poglede, nova poznanstva in nove načrte.
Več: O dnevih biofizike

 

19.8.2014 Center odličnosti skupaj z OZS na MOS 2014
Od 10. Do 15. 9. 2014 bo v Celju potekal 47. Mednarodni obrtni sejem MOS. Center odličnosti NAMASTE se bo na sejmu MOS 2014 ponovno predstavljal v okviru Odbora za znanost in tehnologijo in sekcije elektronikov in mehatronikov pri OZS, ki ga vodi g. Janez Škrlec. G. Škrlecu se za izkazano zaupanje in prizadevanje iskreno zahvaljujemo.
Več: O sejmu

 

17.7.2014 Častno članstvo prof. Slobodanu Žumru podeljuje mednarodno združenje za tekoče kristale
Prof. Slobodanu Žumru, rednemu profesorju na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani je bilo na »25th International Liquid Crystal Conference« v Dublinu s strani International Liquid Crystal Society podeljeno častno članstvo s področja znanosti o tekočih kristalih (Honored member of the International Liquid Crystal Society) za več kot štiri desetletja pionirskega in izjemno plodnega dela na področju tekočih kristalov, kar prof. Žumra uvršča med utemeljitelje fizike tekočih kristalov. Častno članstvo podeljuje mednarodno združenje znanstvenikom in znanstvenicam, ki so v svetovnem merilu dosegli izjemne uspehe na področju fizike, kemije ali tehnologije tekočih kristalov.
Iskrene čestitke!

 

8.7.2014 Dr. Simon Čopar je prejel nagrado Glenn H. Brown za izjemno odmevno doktorsko delo
Dr. Simon Čopar, asistent na FMF UL in raziskovalec na IJS, je na 25. mednarodni konferenci o tekočih kristalih ILCC 2014, ki je potekala med 29. junijem in 4. julijem v Dublinu, prejel nagrado Glenn H. Brown za izjemno odmevno doktorsko delo. Prestižno nagrado za najodličnejša doktorska dela na področju tekočih kristalov, ki jo vsaki dve leti prejmejo štirje nagrajenci, podeljuje Mednarodna zveza za tekoče kristale (ILCS). Za doktorsko delo z naslovom Topology and geometry of defects in confined nematics, pod mentorstvom prof. dr. Slobodana Žumra, je letos tudi prejel zlati znak Jožefa Stefana. Na povabilo pa je večino doktorskega dela objavil tudi v preglednem članku: Simon Čopar, Topology and geometry of nematic braids, Physics Reports 2014 (IF ~ 23).
Iskrene čestitke!

 

9.6.2014 ECSEL sestanek, Bruselj
Dr. Rožajeva se je v četrtek 5. 6. 2014 udeležila sestanka za oblikovanje konzorcija ECSEL, ki je potekal v Bruslju. Evropska pobuda ECSEL (elektronske komponente in sistemi) je partnerstvo med javnim in zasebnim sektorjem za področje elektronskih sistemov in komponent. Prvi javni razpis, ki bo objavljen 9. julija 2014 bo temeljil na skupnem letnem strateškem načrtu (MASP) in delovnemu nacrtu (WP). Priprava ECSEL MASP in WP2014 je sedaj v teku. Javni razpisi bodo namenjeni raziskovalni in inovacijski dejavnosti, kot verjetno tudi za morebitne podporne in koordinacijske aktivnosti, kot je zapisano v pravilih sodelovanja v programu Obzorje 2020.

Časovnica:
23. maj, Povabilo k oddaji pisma o nameri
5. junij, Sestanek za oblikovanja ECSEL konzorcija, Bruselj
24. junij, Rok za oddajo pisma o nameri
30. junij, Komunikacija o strategiji ECSEL z Evropsko komisijo
9. julij, Prvi javni ECSEL razpis
10. september, Rok za oddajo celostnih ECSEL projektnih predlogov

Več: O dogodku
Več: Predstavitve

ECSEL sestanek, Bruselj ECSEL sestanek, Bruselj ECSEL sestanek, Bruselj ECSEL sestanek, Bruselj

 

5.6.2014 Srebrno priznanje za inovacijo
Včeraj je Gospodarska zbornica Slovenije, Območna zbornica Zasavje Institutu »Jožef Stefan« in podjetjema RC eNeM ter ETI Elektroelement d.d. podelila srebrno priznanje za inovacijo Nov kordieritni material C 410 za elektrotehniko in postopek njegove izdelave.
Avtorji inovacije so: Ines Bantan, Joži Prašnikar, Helena Razpotnik, Danijela Kušcer Hrovatin, Janez Holc.
Prejemnikom priznanja iskreno čestitamo!

Srebrno priznanje za inovacijo Srebrno priznanje za inovacijo
Na »Razpis inovacije Zasavja« je prispelo 23 inovacijskih prijav, pri katerih je sodelovalo 58 inovatorjev iz desetih gospodarskih družb in inštitucij Zasavja. Obmocna zbornica Zasavje je za leto 2013 podelila 6 zlatih, 8 srebrnih in 9 bronastih priznanj. ETI d.d. je na razpis prijavil 8 inovacijskih predlogov in prejel 4 zlata, 3 srebrna in 1 bronasto priznanje. Tri najbolje ocenjene ETI-jeve inovacije, ki so prejele zlato priznanje, so prijavljene tudi na nacionalni razpis inovacij GZS.
Iskrene čestitke partnerju ETI Elektroelement d.d.

 

29.5.2014 Predstavitev pobude ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership) na Gospodarski zbornici Slovenije
Na pobudo Laboratorija za mikroelektroniko, UL-FE in CO NAMASTE je 28. 5. 2014 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije potekala predstavitev evropske pobude ECSEL (elektronske komponente in sistemi). ECSEL je partnerstvo med javnim in zasebnim sektorjem za področje elektronskih sistemov in komponent. Začel bo delovati v začetku leta 2014 in bo v polnem zagonu do leta 2020 pa tja do 2024. Namen partnerstva je združiti velika podjetja, raziskovalne in tehnološke organizacije, visokotehnološke laboratorije, izobraževalne institucije ter majhna in srednje velika podjetja v partnerstva, ki bodo zagotovila Evropi temeljne tehnologije prihodnosti ter inovacije za dvig ekonomske rasti. ECSEL, ki bo deloval 10 let, bo nadomesti dve do sedaj delujoči združenji in sicer ENIAC in ARTEMIS, ki sta bili dejavni na področju mikro/nano elektronike in integriranih sistemov. Pobudo je predstavnikom gospodarstva, Instituta »Jožef Stefan«, univerze, Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana, Gospodarske zbornice in Agencije SPIRIT predstavil direktor dr. Andreas Wild. Po predstavitvi je imel tudi sestanek na ministrstvu za gospodarski razvoj.
Več: O iniciativi
Več: European Commission
Več: ENIAC

 

26.5.2014 Intervju z mlado raziskovalko Selestino Gorgievo in prof. Remškarjevo
V letnem poročilu ARRS je objavljen tudi intervju s Selestino Gorgievo, mlado raziskovalko pri mentorici izr. prof. dr. Vanji Kokol, Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru in somentorju prof. dr. Janezu Štrancarju iz Instituta »Jožef Stefan«. Selestina Gorgieva je članica programske skupine Tekstilna kemija. V okviru centra odličnosti NAMASTE pa sodeluje z raziskovalno skupino, ki se ukvarja z naprednimi materiali, pod vodstvom prof. dr. Janeza Štrancarja. V poročilu pa je objavljen tudi intervju s prof. dr. Majo Remškar iz Instituta »Jožef Stefan«
Več: Intervju-Selesstina Gorgieva, stran 12
Več: Intervju-Maja Remškar, stran 20

 

26.5.2014 Enterpreneurship in Life Sciences
Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) 5. junija 2014 v Ajdovščini skupaj z Genialis organizira zanimiv dogodek Entrepreneurship in Life Sciences, namenjen vsem, ki delujejo na področju biotehnologije, ved o življenju, zdravja. Namenjen je tako raziskovalcem, podjetnikom, študentom, kot tudi splošni javnosti, saj bo razprava vsaj v delu osvetlila tudi vprašanje odnosa med okoljem in novo nastajajočimi področji raziskovanja in podjetništva. Predavatelji: prof. dr. Maja Ravnik, dr. Sara Cantone, dr. Nejc Škoberne. Panelisti: prof. dr. Maja Ravnik, dr. Sara Cantone, dr. Matjaž Peterka, dr. Nejc Škoberne, moderator: Hermina Ogric.
Več: Prijava na dogodek

 

12.5.2014 11. nanotehnološki dan je bil eden najuspešnejših strokovnih dogodkov doslej
Odbor za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je organiziral že 11. nanotehnološki dan, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Dogodek je bil eden najuspešnejših strokovnih dogodkov doslej, udeležilo se ga je več kot 270 udeležencev. CO NAMASTE je bil pokrovitelj dogodka.
Več: Poročilo
Več: Predavatelji

 

12.5.2014 Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem LOS 2014
(7. do 10. maja 2014)
Center odličnosti NAMASTE se je skupaj s partnerji pod okriljem Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS, ki ga vodi Janez Škrlec predstavil na Ljubljanskem obrtno-podjetniškem sejmu.

Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem LOS 2014 Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem LOS 2014 Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem LOS 2014

 

8.5.2014 Javni razpis za kandidate za mlade raziskovalce pri izbranih mentorjih v letu 2014
Obveščamo vas, da je na spletni strani IJS je objavljen razpis za kandidate za mlade raziskovalce pri izbranih mentorjih v letu 2014. Na Odseku za elektronsko keramiko je pri mentorici prof. dr. Barbari Malič eno prosto mesto za MR na področju elektronskih komponent in tehnologij. Predvidena tema doktorskega dela je: Odvisnost elektrokaloričnega odziva keramike na osnovi izbranih kompleksnih perovskitov od kemijske in fazne sestave in mikrostrukture.
Rok za oddajo prijav je 30.5.2014.
Več: Razpis

 

8.5.2014 Raziskovalni center APC v Corku na Irskem išče nadarjene raziskovalce
Obveščamo vas, da raziskovalni center APC v Corku na Irskem išče nadarjene raziskovalce za skupno prijavo na razpise MSCA Individual Fellowships.
Rok za oddajo predlogov je september 2014.
Več: Info

 

5.5.2014 4. Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem (LOS)
Obrtno-podjetniška zbornica in Gospodarsko razstavišče organizirata 4. Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem (LOS), ki bo od 7. do 10. maja 2014 potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
LOS predstavlja dosežke in inovativne potenciale slovenske obrti in podjetništva. Center odličnosti NAMASTE se bo na sejmu predstavil na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS, ki ga vodi g. Janez Škrlec.
Več: Sejem LOS

 

5.5.2014 Gradnje bližnje prihodnosti
Revija Naš dom je izvedla z g. Janezom Škrlecem, predsednikom Odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije intervju o novih tehnologijah in o sodelovanju gospodarstva s partnerji iz akademsko-znanstvene sfere. V intervjuju z g. Škrlecem je omenjeno tudi sodelovanje z Institutom Jožef Stefan in Centrom odličnosti NAMASTE.
Več: Intervju

 

22.4.2014 Dogodek Za dinamično, inovativno in odprto Slovenijo
V Kreativnem centru Poligon je 16. in 17. 4. 2014 potekala javna razprava znotraj strategije pametne specializacije. Rdeča nit razprave je bilo oblikovanje dogovora o vzpostavitvi celovitega podpornega okolja ter opredelitev prioritetnih področij uporabe inovativnosti, razvoja in raziskav ter industrijske politike, ki so ključni cilji strategije pametne specializacije. V panelu raziskovalno in tehnološko intenzivna področja je sodelovala tudi direktorica dr. Alenka Rožaj Brvar, ki je predstavila glavne dosežke Centra odličnosti NAMASTE in aktivnosti centra, ki se nadaljujejo v letu 2014.
Več: Predstavitve

Dogodek Za dinamično, inovativno in odprto Slovenijo Dogodek Za dinamično, inovativno in odprto Slovenijo Dogodek Za dinamično, inovativno in odprto Slovenijo Dogodek Za dinamično, inovativno in odprto Slovenijo Dogodek Za dinamično, inovativno in odprto Slovenijo Dogodek Za dinamično, inovativno in odprto Slovenijo

 

22.4.2014 Delavnica nano4water
Od 22.4. do 25.4. 2014 v Stockholmu poteka delavnica nano4water na področju sistemov za čiščenje vode. Na delavnici bo Darko Belavič predstavil možnosti za izdelavo keramičnega mikrosistema za čiščenje vode.
Več: Informacije o delavnici

 

4.4.2014 Dokazana odličnost
V reviji Glas gospodarstva sta v članku Dokazana odličnost predstavljeni dva uspešna dosežka, in sicer umetni nos in THz sistem
Več: Objava

 

26.3.2014 Zlati znak Jožefa Stefana za leto 2014
Na slovesni podelitvi so podelili zlati znak Jožefa Stefana. Dr. Simon Čopar je prejel zlati znak za odmevnost doktorskega dela z naslovom Topologija in geometrija defektov v ograjenem nematiku, ki potekal pod mentorstvom našega sodelavca prof. Slobodana Žumra (UL-FMF). Med dobitniki zlatega znaka sta še dr. Peter Gregorčič in ddr. Jure Aćimović.
Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

 

26.3.2014 Vabilo na 11. nanotehnološki dan
Odbor za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vabi na 11. nanotehnološki dan, ki bo potekal v petek, 9. maja 2014, v dvorani Urška na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
Vabljeni!
Več: Vabilo in program

 

21.3.2014 Izšla je revija društva MIDEM, ki je posvečena prof. Koščevi
Več: Informacije MIDEM

 

19.3.2014 Priznanje za dolgoletno delo v društvu MIDEM
Izvršni odbor društva MIDEM je nekdanjemu sodelavcu Centra odličnosti NAMASTE doc. dr. Marku Hrovatu podelil za dolgoletno delo v društvu MIDEM.
Iskrene čestitke!

Priznanje za dolgoletno delo v društvu MIDEM

 

17.3.2014 Za ženske v znanosti
Partnerji nacionalnega programa 'Za ženske v znanosti', L'Oréal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija, so na slovesnosti v atriju ZRC SAZU, 06.03.2014, že osmič podelili štipendije v višini 5.000 evrov trem mladim znanstvenicam. Med njimi je tudi mlada raziskovalka Janja Stergar, inženirka kemijske tehnologije, ki zaključuje doktorski študij na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru. V okviru doktorskega študija pod mentorstvom doc. dr. Irene Ban proučuje magnetne nanodelce na osnovi zlitin niklja in bakra ter zlitin niklja in kroma za uporabo v samoregulativni magnetni hipertermiji. Študije so povezane s prespektivno raziskovalno tematiko, ki posega v področje nanotehnologije in njeno uporabo v medicini. Prav tako je bila tematika predmet raziskav v okviru Centra odličnosti in je bila predstavljena na konferencah ter objavljena v številnih revijah.

Za ženske v znanosti Za ženske v znanosti Za ženske v znanosti

 

Feb 2014 Založba Springer je izdala knjigo Chemical Solution Deposition of Functional Oxide Thin Films
Založba Springer je izdala knjigo Chemical Solution Deposition of Functional Oxide Thin Films, ki so jo uredili Theodor Schneller, Rainer Waser, pokojna vodja Odseka za elektronsko keramiko Marija Kosec in David Payne. To je prvo delo, v katerem je opisana celotna priprava tankih plasti iz raztopin, od sinteze, metod nanosa, procesov, ki potekajo med segrevanjem, metod analize prekuzorjev in plasti, do širokega spektra uporabe tankoplastnih struktur, na primer v elektroniki in mikroelektromehanskih sistemih. Sodelavci Odseka za elektronsko keramiko prof. Barbara Malič, Alja Kupec in dr. Sebastjan Glinšek so prispevali poglavja o heterometalnih organskih prekurzorjih, termični analizi in pripravi plasti pri nizkih temperaturah.
Več: Knjiga

Chemical Solution Deposition of Functional Oxide Thin Films

 

29-31.1.
2014
Sejem IFAM & INTRONIKA 2014
Sejem IFAM-Intronika je mednarodni sejem avtomatike, mehatronike, robotike in profesionalne elektronike, in poteka v Celju. V okviru Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS se je na razstavnem prostoru FERI-Univerze v Mariboru predstavil tudi CO NAMASTE.

IFAM & INTRONIKA 2014 IFAM & INTRONIKA 2014 IFAM & INTRONIKA 2014 IFAM & INTRONIKA 2014 IFAM & INTRONIKA 2014

 

 

9. slovenski forum inovacij


MIDEM 2014
Konferenca MIDEM 2014
Vabimo vas na 50. Mednarodno konferenco MIDEM, ki bo potekala od 8.-10. oktobra 2014 v Hotelu Slon v Ljubljani.
Več: MIDEM 2014

8.7.2014
Evropska komisija (DG Research & Innovation and DG for Communications Networks, Content and Technology) je odprla razpravo/posvet o znanosti „Have your say on the future of Science! - Public consultation on Science 2.0". Razprava apelira na univerze in njihove članice, raziskovalne organizacije, znanstvene knjižnice, akademije, idr. Razprava poteka v obliki on-line vprašalnika. Razprava bo potekala do 30. septembra 2014.
Več: Razpravo/posvet

POLETNA ŠOLA EKSPERIMENTALNE KEMIJE
Na Institutu »Jožef Stefan« na odseku K1 tudi letos izvajajo Poletno šolo eksperimentalne kemije. Šola se bo izvajala ob dveh terminih, med 30.6. ter 4.7. 2014 od 9.00 zjutraj do in 12.00 (vmes pol ure malice) ter med 25.8. in 29.8.2014. Šola je primarno namenjena osnovnošolcem ter je za vse udeležence brezplacna. Prijave zbirajo na ijsobiski@ijs.si.

Partnerji: 
 
 

Vstop v intranet

O CENTRU

       Predstavitev
Imenik zaposlenih
| KONTAKTI

   Lokacija
Piite nam
| OBJAVE

Publikacije 
  Za medije 
Piite nam