GalerijaLokacija in kontaktZaposleniSloveninaEnglish
Center odlinosti NAMASTE
ONas
Aktualno
Oprema
Dosezki
Partnerji
MedijiONas
ZaStudente
Keramini mikrosistemi
Zaite
Senzorski sistemi
Mehki kompoziti
Bio materiali
Projekti novih monosti

 

AKTUALNO 2012 / Novice 2012   Napovedovali smo  

24.12.2012 Preminila je prof. dr. Marija Kosec
V globoki žalosti sporočamo, da je umrla prof. dr. Marija Kosec, direktorica Centra odličnosti NAMASTE ter dolgoletna vodja Odseka za elektronsko keramiko na Institutu »Jožef Stefan«. Prof. Koščeva je bila Ambasadorka znanosti Republike Slovenije (2003), dobitnica Zoisove nagrade za vrhunske znanstvene in razvojne dosežke na področju keramičnih materialov (2006), Puhovega priznanja za razvojne dosežke (2009) in ena redkih Evropejk, ki je prejela ugledno nagrado Ferroelectrics Recognition Award 2010, IEEE Ultrasonics, Ferroelectrics, and Frequency Control Society za izjemen prispevek k znanosti in tehnologiji priprave feroelektričnih prahov, volumenske keramike ter tankih in debelih plasti.
Ohranili jo bomo v trajnem spominu.

 

17.12.2012 V Tehnološkem parku na Brdu so potekale predstavitve Centrov odličnosti veleposlanikom in drugim predstavnikom
Na pobudo Ministrstva za zunanje zadeve RS so Centri odličnosti svojo dejavnost predstavili v TP na Brdu pod imenom »Slovenian Scientific Excellence: Linking Slovenian R&D to the world«. Center odličnosti NAMASTE je predstavila dr. Alenka Rožaj Brvar, poslovna direktorica.
Več: Program

 

1.12.2012 Članek sodelavcev iz Fakultete za matematiko in fiziko D. Seča, T. Porente, M. Ravnika in S. Žumra na naslovnici revije Soft Matter
V reviji Soft Matter je bil objavljen članek Geometrical frustration of chiral ordering in cholesteric droplets sodelavcev iz Fakultete za matematiko in fiziko Davida Seča, Tineta Porente, Miha Ravnika in Slobodana Žumra, na katerega opozarja že naslovnica revije.
Več: Članek
Več: Naslovnica

 

27.11.2012 9. Nanotehnološki dan
Na gospodarskem razstavišču v Ljubljani je potekal 9. Nanotehnološki dan, ki ga je organizirala OZS. Pokrovitelja dogodka sta bila Center odličnosti NAMASTE in Nanocenter. Zanimanje za 9. nanotehnološki dan je bilo izjemno. Center odličnosti NAMASTE je predstavila dr. Alenka Rožaj Brvar. Dogodka sta se udeležila minister dr. Žiga Turk in direktor Kemijskega inštituta prof. dr. Janko Jamnik.
Več: Poročilo
Več: Predavanja

9. Nanotehnološki dan 9. Nanotehnološki dan 9. Nanotehnološki dan 9. Nanotehnološki dan 9. Nanotehnološki dan 9. Nanotehnološki dan 9. Nanotehnološki dan 9. Nanotehnološki dan

 

26.11.2012 7. slovenski forum inovacij
Gospodarsko razstavišče, Ljubljana
26. 11. 2012 se je s svečano podelitvijo nagrad avtorjem najboljših inovacij zaključil 7. Slovenski forum inovacij. Med finalisti je tudi naš partner, v kategoriji inovativni poslovni model, podjetje HYB Proizvodnja hibridnih vezij, d.o.o. iz Šentjerneja z inovacijo procesa proizvodnje modulov sistema "Hybymed Wireless System".
Vodstvu in zaposlenim iskrene čestitke in veliko poslovnih uspehov tudi v prihodnje!
Več:

 

26.11.2012 Nagrada za najboljši članek avtorja Jun-ici Fukuda in Slobodan Žumer
Avtorja članka "Quasi-two-dimensional Skyrmion lattices in a chiral nematic liquid crystal" dr. Jun-ici Fukuda in prof. dr. Slobodan Žumer sta prejela nagrado japonskega društva za tekoče kristale za najboljši članek. Članek je bil objavljen v Nature communications, 2011, vol. 2, art. no. 246, 5 str..
Čestitamo!
Več: Nagrada

 

16.11.2012 Podpis pogodbe o ustanovitvi skupnega podjetja Iskra Zaščite s podjetjem Weidmüller
Partnersko podjetje Iskra Zaščite d.o.o., proizvajalec in tehnološko inovativno podjetje na področju prenapetostnih zaščit ter nemška korporacija Weidmüller, vodilni ponudnik rešitev močnostnih, signalnih in podatkovnih prenosov v industriji, sta podpisala pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja s sedežem v občini Brežice. Skupno podjetje bo nastopalo pod imenom »Weidmüller & IZ, in bo zadolženo za proizvodnjo izdelkov, ki jih je Iskra Zaščite d.o.o. z lastnim znanjem razvila za nemškega partnerje v letu 2012. V začetku bo podjetje zagotovilo okoli 30 novih delovnih mest.
Vodstvu in zaposlenim iskrene čestitke in veliko poslovnih uspehov tudi v prihodnje!
Več: Sporočilo za javnost podjetja Iskra Zaščite d.o.o.
Več: Prispevek GZS - osrednjeslovenske regije je ob podpisu pogodbe

Podpis pogodbe o ustanovitvi skupnega podjetja Iskra Zaščite s podjetjem Weidmüller

 

19.10.2012 Pred 40. leti so v Šentjerneju pričeli z razvojem debeloplastne hibridne tehnologije
Sodelovanje med podjetjem Iskra Telematika (lskratel), raziskovalci Odseka za elektronsko keramiko (K5) na Institutu »Jožef Stefan« ter nekaj izjemnimi posamezniki, je zgradilo trdne temelje za obstoj na trgu hibridnih vezij. Danes je Hyb d.o.o. razvojno in tržno usmerjeno podjetje senzorjev za uporabo v različnih aplikacijah v medicini in industriji. Podjetje uspešno konkurira v skupini devetih podjetij na svetu, ki se ukvarjajo z razvojem, proizvodnjo in trženjem izdelkov za invazivno merjenje krvnega tlaka.
Podjetje Hyb d.o.o. je partner v konzorciju CO NAMASTE.
Vodstvu in zaposlenim iskrene čestitke in veliko poslovnih uspehov tudi v prihodnje!

 

26.9.2012 GZS podelila nacionalna priznanja za inovacije, med dobitniki priznanj partnerji konzorcija NAMASTE
Na jubilejnem 10. Dnevu inovativnosti je GZS na Brdu pri Kranju nagradila inovativna podjetja in inovatorje v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Za inovacije, nastale v letu 2011, je podelila 4 diplome, 6 bronastih, 28 srebrnih in 7 zlatih priznanj. Med prejemniki priznanj so partnerji konzorcija NAMASTE.

Prejemnik zlatega priznanja je Eti d.d. za inovacijo »Nova dimenzija zaščite v sistemu električnih zaščitnih aparatov 1«

Prejemniki srebrnega priznanja za inovacijo so:
- Helios d.o.o., ki je v sodelovanju s Kolektorjevim Nanotesla Inštitutom in mariborsko univerzo razvil premaz, ki absorbira elektromagnetna sevanja v frekvenčnem območju med 400 mega- in 10 gigaherci.
- Eti d.d. za inovacijo »Nova dimenzija zaščite v sistemu električnih zaščitnih aparatov 2 (KZS-4M)«
- Iskra Avtoelektrika d.d. za inovacijo »Solarni mikroinverter«

Prejemnik bronastega priznanja je Iskra Avtoelektrika d.d. za inovacijo »Frekvenčni pretvornik za hibridna vozila«.

Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke!
Več: Novica

MIDEM 2012

 

19.-21.9.
2012
Konferenca MIDEM 2012
Otočec, Slovenija

Med 19. in 21. septembrom 2012 je potekala že 48. mednarodna konferenca MIDEM 2012 (International Conference on Microelectronics, Devices and Materials), v so-organizaciji s Centrom odličnosti NAMASTE.
Več: Program
Več: Poročilo

MIDEM 2012 MIDEM 2012 MIDEM 2012 MIDEM 2012 MIDEM 2012 MIDEM 2012 MIDEM 2012 MIDEM 2012

 

12.-18.9.
2012
Center odličnosti NAMASTE na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS)
Celje

Center odličnosti NAMASTE se je predstavil na 45. Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS) v Celju. CO NAMASTE je gostoval na razstavnem prostoru novo sprejetega konzorcijskega partnerja Obrtne zbornice Slovenije.
Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS je prejel posebno sejemsko priznanje za celovito predstavitev novih tehnologij in tehnoloških procesov in za povezovanje gospodarstva in znanosti. Odbor je priznanje prejel skupaj s partnerji (Institut Jožef Stefan, Univerza v Mariboru idr.). Na sejmu je bilo veliko zanimanja za predstavljene novosti. Organizatorji pa so bili izjemno zadovoljni tudi z obiskom. Minister mag. Radovan Žerjav, se je pri ogledu ponudbe razstavljavcev ustavil tudi na razstavnem prostoru Odbora za znanosti in tehnologijo pri OZS, kjer je gostoval CO NAMASTE.
Čestitamo!

CO NAMASTE na MOS 2012 CO NAMASTE na MOS 2012 CO NAMASTE na MOS 2012 CO NAMASTE na MOS 2012 CO NAMASTE na MOS 2012

 

10.9.2012 Obrtna zbornica Slovenije postala članica centra odličnosti NAMASTE
Članice konzorcija Centra odličnosti NAMASTE so soglasno sprejele Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije v svoje vrste. »Članstvo v Centru odličnosti NAMASTE nam pomeni veliko priznanje in pohvalo za naša dosedanja prizadevanja in aktivnosti, ki jih izvajamo na področju elektronike, mehatronike, avtomatike in robotike,« je ob tej priložnosti dejal Janez Škrlec, predsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS.
Več: Objava

 

19.-24.8.
2012
Dr. Uroš Tkalec je prejel nagrado Glenn H. Brown za izjemno odmevno doktorsko delo
Dr. Uroš Tkalec, sodelavec Centra odličnosti NAMASTE, je na 24. mednarodni konferenci o tekočih kristalih ILCC 2012, ki je potekala med 19. in 24. avgustom v Mainzu, Nemčija, prejel nagrado Glenn H. Brown za izjemno odmevno doktorsko delo. Prestižno nagrado, ki jo vsaki dve leti prejmejo štirje nagrajenci, podeljuje Mednarodna zveza za tekoče kristale (ILCS). Doktorsko delo z naslovom "Meddelčne interakcije in nove koloidne strukture v tankih nematskih plasteh" je bilo obranjeno julija 2010 na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana pod mentorstvom prof. dr. Igorja Muševiča.
Več: Nagrada

 

junij 2012 Objava v reviji Quark
Center odličnosti NAMASTE je v reviji Quark objavil članek z naslovom »Materials are conquering the world. News fro the Centre of Excellence: Advance Materials and Technologies for the Future, the Centre of Excellence NAMASTE«. V članku je poudarjeno sodelovanje članov CO iz akademske sfere in iz industrije.
Več: Objava

 

20.6.2012 Objava v Glasu gospodarstva
Center odličnosti NAMASTE je v Glasu gospodarstva objavil članek z naslovom »Z znanjem do konkurenčne prednosti«, s poudarkom na znanstvenih uspehih, sodelovanjem z gospodarstvom ter opremi centra. Objavljen je tudi intervju z direktorico centra prof. dr. Marijo Kosec
Več: Objava

 

17.-21.6.
2012
CO s člani gospodarske delegacije v Braziliji
Center odličnosti NAMASTE se je skupaj s člani gospodarske delegacije, pod vodstvom ministra Radovana Žerjava, predstavil v Braziliji na okrogli mizi na temo znanosti, tehnologij in inovacij, ki je potekala na sedežu Znanstvene fundacije Zvezne države Sao Paulo (FAPESP). Center odličnosti NAMASTE je zastopala dr. Alenka Rožaj Brvar.
Več: Predstavitev
Več: Poročilo

 

13.-14.6.
2012
Center odličnosti NAMASTE na strokovnem posvetu SPOT 2012
Nova Gorica

Center odličnosti NAMASTE se je skupaj s člani konzorcija predstavil na strokovnem posvetu TECES. G. Darko Belavič je predstavil strokovni prispevek z naslovom »Keramični senzorji tlaka in hladilni sistemi« sodelavcev Odseka za elektronsko keramiko Instituta »Jožef Stefan« (Marija Kosec, Janez Holc, Hana Uršič in Darko Belavič). V času posveta so potekale predstavitve na razstavnem prostoru. Center se je skupaj z dvema članicama konzorcija HYB d.o.o. in Iskraemeco d.d. predstavil tudi na razstavnem prostoru.
Več: Program
Več: Porocilo
Več: Zbornik

Center odličnosti NAMASTE na strokovnem posvetu SPOT 2012 Center odličnosti NAMASTE na strokovnem posvetu SPOT 2012 Center odličnosti NAMASTE na strokovnem posvetu SPOT 2012 Center odličnosti NAMASTE na strokovnem posvetu SPOT 2012 Center odličnosti NAMASTE na strokovnem posvetu SPOT 2012

 

7.6.2012 Predstavitev centrov odličnosti in kompetenčnih centrov na področju materialov
GZS, Ljubljana

Na GZS v Ljubljani je potekala predstavitev centrov odličnosti in kompetenčnih centrov na področju materialov.
Več: Poročilo
Več: Predstavitev
Več: Program

Predstavitev centrov odličnosti in kompetenčnih centrov na področju materialov Predstavitev centrov odličnosti in kompetenčnih centrov na področju materialov Predstavitev centrov odličnosti in kompetenčnih centrov na področju materialov Predstavitev centrov odličnosti in kompetenčnih centrov na področju materialov

 

30.5.2012 Sodelavec Ivan Iskra je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom: »Detekcija nanodelcev v aerosolih s kapacitivnim senzorjem«.
Zagovor je potekal na Fakulteti za elektrotehniko, Ljubljana
Čestitamo!

 

29.5.2012 CO je prevzel generator udarnega toka PG 20-14000 valovne oblike 8/20 µs in max. amplitude 100 kA
Ljubljana

Generator udarnega toka je eden večjih kosov financirane opreme.
Več informacij

 

25.5.2012 4. študentska konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana
IJS, Ljubljana, Slovenija

Mednarodna podiplomska šola je v sodelovanju s Centrom odličnosti NAMASTE organizirala 4. študentsko konferenco. Na okrogli mizi je Center odličnosti NAMASTE predstavila dr. Alenka Rožaj Brvar.
Več: Poročilo
Več: Predstavitev
Več: Program

4. študentska konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana 4. študentska konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana 4. študentska konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana 4. študentska konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana

 

22.5.2012 Center je organiziral DELAVNICO MIKROFLUIDIKA
City Hotel, Ljubljana
Več: Poročilo
Več: Program

Center je organiziral DELAVNICO MIKROFLUIDIKA Center je organiziral DELAVNICO MIKROFLUIDIKA Center je organiziral DELAVNICO MIKROFLUIDIKA
Center je organiziral DELAVNICO MIKROFLUIDIKA Center je organiziral DELAVNICO MIKROFLUIDIKA

 

21.5.2012 Članek z naslovom Growth of Transparent and Conductive Polycrystalline (0001)-ZnO Films on Glass Substrates Under Low-Temperature Hydrothermal Conditions
Raziskovalci Odseka za nanostrukturne materiale Instituta "Jožef Stefan" in člani CO NAMASTE so v sodelovanju z dr. J. J. Richardsonom (University of California at Santa Barbara, USA) in D. Vengustom (IJS, Odsek za kompleksne snovi F7) objavili članek v prestižni reviji Advanced Functional Materials (IF 8,49). V članku poročajo o pripravi ZnO filma na steklu z 82% prozornostjo in nizko upornostjo 0,5 ?cm. Rast gostega in visoko orientiranega filma je pojasnjena z mehanizmom prostorsko omejene orientirane rasti. ZnO filmi so aktualni kot alternativa za ITO (indij-kositer-oksid). Raziskave so bile opravljene v okviru doktorskega študija članice CO NAMASTE Matejke Podlogar pod mentorstvom doc. dr. Slavka Bernika, vodje projekta RRP2 na CO NAMASTE.
Več: Objava

 

5.4.2012 Sodelavec Gregor Trefalt je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom:
»Nova sintezna pot za pripravo materialov na osnovi Pb(Mg1/3Nb2/3)O3 s kontrolirano aglomeracijo delcev reagentov /A New Synthesis Route to Pb(Mg1/3Nb2/3)O3-Based Materials by the Controlled Agglomeration of Reagent Particles.«
Čestitamo!
Več: Utrinki

 

21.-24.3.
2012
Center na sejmu LOS
Center odličnosti NAMASTE se je skupaj s partnerji predstavil na Ljubljanskem obrtnem sejmu 2012. Gostovali smo na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS.

Center na sejmu LOS Center na sejmu LOS Center na sejmu LOS

 

16.3.2012 Predsednik uprave Iskra Avtoelektrike
g. Edvin Sever je prejel nagrado Gospodarstvenik Primorske za leto 2011.
Čestitamo!

Več: Novica

Gospodarstvenik Primorske za leto 2011 Gospodarstvenik Primorske za leto 2011 Gospodarstvenik Primorske za leto 2011

 

15.3.2012 Center organiziral 3. strateško konferenco
Gospodarsko razstavišče, Ljubljana
Center odličnosti NAMASTE je organiziral 3. strateško konferenco. Konference se je udeležilo 82 udeležencev, od tega 56 udeležencev iz raziskovalnih organizacij, 22 udeležencev iz industrije, 2 predstavnika TIA in 2 dodiplomska študenta. Konferenca je bila razdeljena v sekcije, katere so vodili vodje projektov. Na konferenci je predavalo 28 predavateljev, od tega 10 predavateljev iz industrije.
Več: Vabilo
Več: Program konference
Več: Utrinki s konference

3. strateška konferenca 3. strateška konferenca 3. strateška konferenca

 

7.3.2012 »Na fotografiji sodelavke Nanotesla instituta v delu z termo gravimetrično tehtnico, kupljeno v CO«
Nanotesla institut
Več: Objava

 

16.2.2012 2. redna seja sveta zavoda in 2. redni zbor ustanoviteljev
Več: Utrinki s seje

 

26.1.2012 Štipendija Za ženske v znanosti za Brigito Rožič
Partnerji nacionalnega programa Za ženske v znanosti - L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za Unesco in Slovenska znanstvena fundacija - so že šesto leto zapored nagradili mlade raziskovalke. Fizičarka Brigita Rožič, ki proučuje različne napredne materiale, kot so elektrokaloriki, magnetoelektriki in tekoči kristalni elastomeri, je prejela enoletno štipendijo Za ženske v znanosti. Čestitamo!
Več: Novica

 

25.-27.1.
2012
Center se je predstavil na sejmu IFAM – Intronika 2012 v Celju
Center odličnosti NAMASTE se je skupaj s partnerji predstavil na sejmu IFAM – Intronika 2012 v Celju. Gostovali smo na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS.
Več: Utrinki s sejma

 

 
3.12.2012
Dr. Jun-ici Fukuda, Nanosystem Research Institute, AIST, Tsukuba, Japan; predavanje: »Liquid crystalline blue phase and its exotic defect structures under confinement«

20.11.2012
Dr. Oana Catalina Mocioiu, Institute of Physical Chemistry Ilie Murgulescu, Bucarest, Romanija; predavanje: »Infrared Spectroscopy, Theory and Aplications in Solutions, Vitreous and Crystalline Materials«

23.10.2012
dr. Ciprian Iliescu, Institute of Bioengineering and Nanotechnology, Singapore; predavanje: »Microfluidics in drug discovery«

12.6.2012
Assist. prof. dr. Mustafa Erer, Karabük University, Science Faculty, Physics Department, Karabük, Turčija; predavanje: »Investigation of wetting properties of binary Sn-Ag lead free solder alloys on copper substrates«

13.4.2012
Prof. Andreas Klein, Technische Universität Darmstadt, Institute of Materials Science, Nemčija; predavanje: »Energy band alignment of ferroelectric materials: Fundamentals, Experimental Determination, Results, and Implications for electronic properties«

12.4.2012
Mag. Borut Šolar in Marko Vraničar, univ. dipl. fiz., Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo COBIK, Laboratorij za bioinstrumentacijo BILAB, Solkan; predavanje:»Biosenzorji na osnovi aptamerov«

Partnerji: 
 
 

Vstop v intranet

O CENTRU

       Predstavitev
Imenik zaposlenih
| KONTAKTI

   Lokacija
Piite nam
| OBJAVE

Publikacije 
  Za medije 
Piite nam